Allt om militären

Fredsbevarande insatser

Mycket har hänt med den svenska militären under senare årtionden. Bland annat har militära resurser dragits ner och man har inte särskilt stora trupper. Det innebär inte att den svenska militären är mindre än i andra länder. Genom en effektiv neutralitetspolik har vårt land hållits utanför krig under många årtionden som exempelvis andra världskriget. Den svenska militären har istället fokuserat på att ställa fredsbevarande trupper till FN:s förfogande samt att assistera med krishantering efter naturkatastrofer.

Fredsbevarande trupper

Fredsbevarande trupper är nödvändiga i många läder världen över och har ett viktigt uppdrag. De fredsbevarande trupperna ska dämpa eller förhindra konfikter, se till att de inte sprids till grannländer, skydda civilbefolkningen och sig själva. För att fredsbevarnade militära insatser ska kunna ske behövs många gånger statsparternas samtycke för skydda en överenskommen vapenvila. Även om ambitionen för fredsbevarande styrkor är att undvika våldsanvändning har dom både förmåga och rätt att skydda sig själva.

Studera stjärnhimlen under fredstid

Som militär kan det vara en fördel att ha tillgång till en stjärkikare eller teleskop för att studera stjärnhimlen när tillfälle ges. Det är rogivande och kan gärna delas med andra. Det är få hobbyn som är så fascinerande som stjärnskådning under tysta och stjärnklara nätter. Hos Astro Sweden finns ett mycket brett sortiment av utmärkta stjärnkikare/teleskop i alla olika prisklasser. Här finns stjärnkikare/teleskop för nybörjare, avancerade användare, visuella teleskop samt teleskop för astrofotografering. Du kan bland annat välja mellan akromatiska och apokromatiska refraktorer, ACF teleskop, spegelteleskop, Edge-HD, Schmidt-Cassegrain teleskop och Maksutovteleskop. För nybörjare finns till exempel Nybörjar komplettpaket med urval av teleskop som är perfekta för just nybörjare. När du handlar hos Astro får du snabb leverans och 14 dagars öppet köp.

Till FN:s förfogande

Sverige deltog i FN:s första fredsbevarande styrka 1956 genom att sända väpnade trupper till Israel samt omkringliggande länder. Sedan dess har Sverige fortsatt att sända beväpnade fredsbevarande trupper till oroshärdar världen över. Det har ansetts viktigt att Sverige aktivt bidrar till fred och dämpar konflikter samt oro. Självklart samarbetar Sverige med flera andra medlemsländer i FN samt EU och deltar bara i insatser som givits legitimitet av FN. Sverige har genom åren sänt fredsbevarande trupper till länder såsom Gazaremsan, Cypern, Libanon, Sinai, Bosninen, Makedoninen, Afganistan, Kroatien, Somalia, Kosovo, Västsahara och Kongo-Kinshasa.

Du kanske också gillar…