Allt om militären

Största militären i världen

De flesta vet att Sverige inte har världens största armé. Men vilka har det egentligen?

Stormakterna i täten

Föga förvånande placerar sig USA – något de gjort länge – i toppen när det kommer till störst militär. Enligt Cafe spenderar USA bland annat 5000 miljarder dollar per år på sin militärbudget.

Ryssland kommer som en stark tvåa. Just den placeringen är föga förvånande då de här nationerna länge har setts som världens två stormakter, även om maktordningen kan komma att ändra sig.

Asien är känt för sin folktäthet och det genomsyras även i det militära. Såväl Kina som Indien sitter på världens tredje respektive fjärde största armé. Japan ligger på en sjundeplats.

Därefter kommer några europeiska exempel. Det handlar om Frankrike på en femteplats. Fransmännen har dessutom många trupper i sina forna afrikanska kolonier. Samma sak gäller för Storbritannien som dessutom – likt Frankrike – har ett gott samarbete med USA när det kommer till frågor rörande arméerna.

Lite mer oväntade länder på listan är Turkiet och Egypten. Det är förvisso stora länder, som också är inblandade i många väpnade konflikter, vilket egentligen gör saken mer logisk. Även Israel har en stor armé, även om de inte är med på topp 10.

Du kanske också gillar…