Allt om militären

Hur blir man militär?

Att bli militär sker via olika sätt. Framför allt beror det på vilket land man bor i.

Ta värvning och bli militär

Alla drömmer om att bli olika saker. Vissa vill köra buss, andra vill flyga plan och någon annan kanske vill bli militär. För arbete inom det militära finns det flera vägar att gå.

Inom administration är en sak, men vill man bli militär måste man oftast ta värvning, det beror på land. Att ta värvning kan innebära flera olika saker. I en del fall innebär det att man får göra någon form av värnplikt eller grundutbildning, internutbildning, i syfte att förbereda en inför yrket. De inledande åren eller åtminstone året brukar vara fokuserat på utbildning. Därefter kan man placeras i ett annat land eller en del av ens eget land, beroende på situationen.

Utlandstjänster är vanligare i till exempel USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Från Västvärlden är det här de länder som generellt sett har störst militär och är inblandade i flest väpnade konflikter. Sverige har dock FN-styrkor och övervakande styrkor i flera olika länder, vilket innebär att tjänstegörning utomlands inte är omöjligt.

För att bli militär i Sverige krävs också en så kallad grundutbildning. Den går helt enkelt ut på att man förbereds inför det militära på olika sätt. Det är fokus på olika övningar, såväl inom det fysiska och psykiska. Det fysiska för att garantera att man har rätt förutsättningar för att orka med det påfrestande yrke som det faktiskt innebär att vara militär. Men även det psykiska spelar en hel del roll. Inte minst när det gäller var någonstans man kommer att placeras för sin tjänstgöring.

Du kanske också gillar…